Eksamensoppgave fra 2012 Ho har reist

Her er et forsøk på å svare på kortsvarsoppgaven om diktet "Ho har reist"

Ho har reist

Ho har reist. Solhatten hennar ligg att åleine
med vide bremmar på ein stol,
ligg heilt still utan anletet hennar.
Plutseleg hadde hatten falle ned på stolen,
og kan ikke sei eit ord meir.
Og ho har reist med alt sitt gode humør.
Somme tider ligg hatten ferdig til å fly sin veg,
andre gonger er han tålmodig og litt roleg.
Eg går bort og trøystar han og seier:
  • Vent bare litt
Om nokre dagar reiser vi etter

Arvid Torgeir Lie (f. 1938) Skrive og tenke, 1971


Vis noen modernistiske trekk i diktet “Ho har reist”. Hva forteller diktet deg om forholdet “eg” har til “ho”?

Diktet “Ho har reist” har bare én strofe. Forfatteren heter Arvid Torgeir Lie, og diktet stod i samlinga som heter Skrive og tenke. Teksten handler om en som lengter etter en kvinne som har reist vekk. Vi kan derfor si at temaet i diktet er kjærlighet og savn.
Typisk for modernistisk  lyrikk er i følge Signatur (s. 400 i Studieboka) at det er frie vers. Med det menes at det ikke  er et fast og regelmessig oppsett. Det er for eksempel ikke enderim. Derimot er diktet litt surrealistisk ved at jeg-personen snakker til solhatten som om den skulle være levende. Vi kaller det for besjeling. I artikkelen om modernistisk litteratur i Store norske leksikon, hevdes det at det i modernistisk lyrikk er vanlig med “hverdagsord og dagligtale” som bryter med høytideligheten som er mer vanlig for tradisjonelle dikt. Det stemmer godt for denne teksten. Noen modernistiske tekster bruker innviklede metaforer, og er vanskelige å forstå. Det vil jeg ikke si er tilfelle for denne teksten. 
Som nevnt tidligere er det tydelig at jeg-personen savner kvinnen. Hun har glemt hatten sin, og vi kan si at den representerer henne og minner ham på savnet. Vi vet ikke om hun er kona hans eller en god venninne. Når han trøster hatten, er det som om han trøster seg selv og minner om at de snart skal gjenforenes. Temaet gjør at vi kan kalle teksten for sentrallyrisk, men uten sterke patosfylte ord om den store kjærligheten.


Kilder

Andresen Ø., H. I. (2013). Signatur 3 Studiebok. Bergen: Fagbokforlaget.
Skei, H. (u.d.). Store norske leksikon. Hentet September 6., 2019 fra Modernisme - litteratur: https://snl.no/modernisme_-_litteratur

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Svar på oppgaven

Høsteksamen 2018 Norsk for minoritetsspråklige