Ordforklaringsoppgavene til eksamen NOR1049 / NOR1405

De siste årene har minoritetsspråklige med kort botid i Norge fått to kortsvarsoppgaver og en langsvarsoppgave. Den ene kortsvarsoppgaven har vært  å forklare uttrykk som har stått i en av tekstene i tekstheftet som har blitt delt ut dagen før eksamen.
Ordforklaringsoppgaven som ble gitt våren 2018 så slik ut:

Del A
Alle skal svare på del A.

Tekst:
− «Kiribatis president med dramatisk klimabudskap», side 5 i forberedelsesdelen
Forklar uttrykkene som er uthevet nedenfor:
1) ... noe … diffust …
2) … vil kunne ramme dem …
3) … verdens politikere … begynner å handle.
4) … mange bor i utsatte områder
5) Vannet … sluker landet vårt.
6) … å fatte … vedtak ...
7) … global klimaavtale …
8) Mange har ... ulike agendaer …

Kommentar: Du skal vise at du forstår uttrykkene slik de er brukt i teksten. Når du forklarer, skal du bruke fullstendige setninger. Ganske mange svarer ufullstendig på denne oppgaven.

Det er viktig å se på ordene i sammenhengen de har blitt brukt. Slår man opp ett og ett ord, kan man bli lurt.
"Å handle" i punkt 3, kan bety å kjøpe, handle inn, men det betyr ikke det her. Her betyr å handle å gjøre noe eller utføre en handling. Noen blir også lurt i punkt 6: "... å fatte..... vedtak". "Å fatte" kan bety å forstå, men "å fatte et vedtak", betyr noe annet, det betyr å ta en avgjørelse, bestemme noe

La oss ta 1) ....noe...... diffust. Slår man opp "diffust" i en ordbok, finner man at det tilsvarer noe som er "uklart". Er det da nok å si at "Diffust vil si uklart"? Nei, her vil sensor forvente noe her.  La oss se på hvordan uttrykket blir brukt i teksten, og jeg vil komme med et forslag på hva jeg mener er et svar som sensor vil like.

Slik blir uttrykket brukt i teksten:
"– Det har allerede begynt. Vi har allerede måttet flytte innbyggere fordi vannet har tatt boligene
deres. Det er vår realitet. I resten av verden er klimautfordringen noe mer diffust som folk opplever
at vil kunne ramme dem en gang i fremtiden."

1) ... noe … diffust … Det vil si at folk i store deler av verden ikke forstår hva klimautfordringene kan innebære fordi de ikke opplever dem nå. Det er noe fjernt og uklart.

2) … vil kunne ramme dem …
Slik blir uttrykket brukt i teksten:

"I resten av verden er klimautfordringen noe mer diffust som folk opplever at vil kunne ramme dem en gang i fremtiden. For oss er det i gang." Merk at "ramme" kan være både substantiv og verb. Et bilde kan ha en ramme. Men her ser vi at det er et verb.

Du kunne forklart det slik:
2) … vil kunne ramme dem …  Det vil si at folk andre steder i verden også kan bli utsatt for problemer forårsaket av klimaendringer.

Det siste uttrykket jeg vil kommentere er uttrykket i punkt 7. Når du forklarer skal du unngå å bruke de samme ordene i som står i oppgaven. 7) … global klimaavtale …. Her vil det være en dårlig forklaring å si at det er en avtale om glima som er global.
Slik blir det brukt i teksten:

"Verdens politikere har ikke evnet å fatte noen vedtak de siste årene. CO2-utslippene gjør at temperaturen stiger, isen smelter og havnivået stiger. Sjansen for å få til en global klimaavtale som vil få ned CO2-utslippene, er trolig ikke veldig stor."

Du kunne forklart det slik:
7) … global klimaavtale … Det er når politikerne verden over blir enige om tiltak for å få ned CO2-utslipp. Parisavtalen er et eksempel på dette.

Lykke til med ordforklaringsoppgaven!

Leif Harboe - forfatter av boka Norsk på 30 dager og Norsk på 30 sider

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Svar på oppgaven

Høsteksamen 2018 Norsk for minoritetsspråklige